Sivut

keskiviikko 30. elokuuta 2017

Voimauttava hyvä!

Päivittäiset positiiviset tunnetilat aikaansaavat henkilökohtaisten resurssien kasvua, kuten kokemusta merkityksellisyydestä ja pätevyydestä. Oman minän hyväksyntää ja myönteisiä ihmissuhteita.

                                                                      vahvuuspuu

Arjessa on kuitenkin tilanteita, joissa ei aina näe mitään hyvää. Monelle äidille varmaan tuttu tilanne on, kun aamun kiireessä tahtoikäinen haluaakin toimia omaan tahtiin, vaikka kello on jo liikaa, lopulta hoputuksen ja ilmapiirin kiristymisen myötä kaapataan lapsi kainaloon, josta seuraa raivari. Äsken vielä niin lauhkea lapsi on nyt kuin leijona; huutava, hiuksista repivä, potkiva ja hampaillaan sinua lähestyvä. Hyvä jää sillä hetkellä piiloon.
Voi olla, että tilanne vaikuttaa koko omaan ja lapsen päivään. Miten tilanne muuttuu, kun päiväkotiin jäädessä kasvattaja huomaa kuinka omatoimisesti osasit käydä pesemässä kädet, mahtavaa! Miten vanhemman päivään vaikuttaa se, että sähköpostissa on viesti "lisäys pedanettiin". Vanhempi menee lapsensa portfolioon, jonne kasvattaja on lisännyt videopätkän omatoimisesta, nyt jo aurinkoisesta lapsesta käsiä pesemässä. Kaikki muu jää mielestä pois.



Pienet asiat on merkityksellisiä. Tällä viikolla on ollut monia vanhempainiltoja. Vanhempainilloissa on avattu uutta vasua ja tätä hanketta. Tämän jälkeen vanhemmat on laitettu töihin. "Huomaa hyvä lapsessa, kirjaa lapsesi vahvuudet". Muutamia huokaisuja, joku käy heti kirjaamaan, tyytyväistä myhäilyä. Tähän tehtävään käytetään aikaa. Kynät raapivat paperia ja vanhemmilla on hyvä mieli. He olivat nyt asiantuntijan roolissa, huomasimme kasvattajina heidän vahvuutensa; heidän tietämyksensä omasta lapsesta.




Näistä vahvuuksista on hyvä lähteä eteenpäin matkalle, jonka päämäärä ei ole vielä meillä kellään selvillä. Uskon, että matkasta tulee ajatuksia muuttava, vanhoja toiminta-tapoja kyseenalaistava ja meille uutta tietoa antava. Ensimmäiset taltioinnit on tehty ja nämä kertovat jo sen, että jokaisen lapsen portfolion polkukin tulee varmasti olemaan yksilöllinen, niinkuin heidän yksilölliset vahvuutensakin.

Muista huomata hyvä!

ps. tässä oli kivat sivut positiivisesta kasvatuksesta, kotiin ja varhaiskasvatukseen https://positiivinenkasvatus.com/tietoja/


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Valtakunnallinen varhaiskasvatuspäivä 18.3

  Kansallisen koulutuksen arviointikeskus julkaisi 2020 varhaiskasvatussuunnitelmien toteutumiseen arjessa liittyvän raportin. Raportin muka...